Ptasia Wyspa na Zalewie Poraj Parki Normalne

Poraj

Bielik, bielik (zwyczajny), birkut (Haliaeetus albicilla) ÔÇô gatunek du┼╝ego ptaka drapie┼╝nego z rodziny jastrz─Öbiowatych (Accipitridae). Potocznie zwany or┼éem, cho─ç nim nie jest. Wyst─Öpuje w centralnej i p├│┼énocnej Palearktyce, od Islandii po Japoni─Ö; najbardziej na zach├│d wysuni─Öta populacja zasiedla Grenlandi─Ö. Zamieszkuje g┼é├│wnie obszary przylegaj─ůce do zbiornik├│w wodnych, wzd┼éu┼╝ wybrze┼╝y morskich, w pobli┼╝u rzek. Gatunek osiad┼éy, cz─Ö┼Ťciowo w─Ödrowny. Generalista pokarmowy, od┼╝ywia si─Ö g┼é├│wnie rybami, ptactwem wodnym, okazjonalnie tak┼╝e padlin─ů. Gniazduje na wierzcho┼ékach du┼╝ych drzew, na konarach przy pniu, r├│wnie┼╝ na p├│┼ékach urwisk skalnych. Pary s─ů monogamiczne, zajmuj─ů terytoria o r├│┼╝nej wielko┼Ťci, zale┼╝nie od dost─Öpno┼Ťci pokarmu, i wyprowadzaj─ů jeden l─Ög w sezonie. M┼éodymi opiekuj─ů si─Ö obydwoje rodzice. W zwi─ůzku z antropopresj─ů i zanieczyszczeniem ┼Ťrodowiska liczebno┼Ť─ç gatunku zmniejszy┼éa si─Ö znacz─ůco do lat 70. XX wieku. Dzi─Öki zabiegom ochronnym liczebno┼Ť─ç niekt├│rych populacji wzros┼éa i ustabilizowa┼éa si─Ö. Ze wzgl─Ödu na du┼╝y zasi─Ög i korzystne trendy zmian liczebno┼Ťci populacji w klasyfikacji IUCN gatunek ma status gatunku najmniejszej troski.

Dodaj opinie

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *

Unikatowo┼Ť─ç
Jako┼Ťci do ceny
Lokalizacja
Wielko┼Ť─ç grupy