Regionalne Muzeum Cebularza w Lublinie Muzea i skanseny Normalne

Lublin

Cebularz ÔÇô wywodz─ůcy si─Ö z kuchni ┼╝ydowskiej pszenny placek, o ┼Ťrednicy od 15 do 20 centymetr├│w, pokryty pokrojon─ů w kostk─Ö cebul─ů wymieszan─ů z makiem (15%ÔÇô20%), charakterystyczny dla Lubelszczyzny.Cebularz to jeden z najbardziej popularnych produkt├│w tradycyjnych w wojew├│dztwie lubelskim. Pierwsze wzmianki na jego temat, a tak┼╝e przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura, si─Ögaj─ů XIX stulecia. Jako pierwsi cebularze zacz─Öli wypieka─ç ┼╗ydzi z lubelskiego Starego Miasta, a przed II wojn─ů ┼Ťwiatow─ů by┼é ju┼╝ on znanym przysmakiem na ca┼éej Lubelszczy┼║nie.J├│zef Honig tak wspomina┼é przedwojenne przysmaki Lublina:W 2007 roku cebularz zosta┼é wpisany na list─Ö produkt├│w tradycyjnych, a od sierpnia 2014 jest chroniony prawem Unii Europejskiej jako produkt regionalny.Od 2017 roku w Lublinie dzia┼éa Regionalne Muzeum Cebularza.

Dodaj opinie

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *

Unikatowo┼Ť─ç
Jako┼Ťci do ceny
Lokalizacja
Wielko┼Ť─ç grupy