Święto Ciulimu i Czulentu w Lelowie Inne Normalne

Lelów

Ciulim – potrawa kuchni polskiej inspirowana kuchnią żydowską, przyrządzana z okazji świąt na bazie ziemniaków, mięsa i przypraw, będąca odpowiednikiem żydowskiego czulentu.Danie jedzono w okresie Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jego spożywanie miało świadczyć o dużej pobożności.Od 2003 roku w sierpniu w Lelowie (powiat częstochowski) odbywa się święto ciulimu i czulentu. Oprócz degustacji obu potraw towarzyszą mu występy artystyczne i wiele innych atrakcji. W imprezie bierze udział nawet do 10.000 osób. W latach 2003–2005 impreza była jednodniowa, od 2006 – dwudniowa, a od 2013 – trzydniowa. W imprezie udział wzięli tacy artyści, jak: Katarzyna Jamróz, Stan Tutaj, Danuta Stankiewicz, Wojciech Wiliński, Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”, Max Klezmer Band, Leopold Kozłowski-Kleinman, Brathanki, Halina Mlynkova i Grupa Rafała Kmity.

Lokalizacja

Dodaj opinie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Unikatowość
Jakości do ceny
Lokalizacja
Wielkość grupy

Napisz do obiektu

    Preferowana forma kontaktu